5/12 Kermainen riisipuuro / Creamy rice porridge

on

En tiedä voiko tätä edes enää kutsua reseptiksi. Tämä on niin älyttömän herkullinen kikkakolmonen, että on pakko jakaa näin ihan erillisen postauksen voimin, vaikka samalla vähän ehkä nolottaa tämän helppous (lupaan että joulukalenterin taso nousee loppua kohti!). Riisipuuro on ollut minun jouluperinteitäni jo useita vuosia. Ensimmäiset keittelen jo näin joulukuun alkupuolella ja syön sitä aamupuurona melkeimpä uuteen vuoteen saakka. Riisipuuro on parasta tietysti luumusopan kanssa.

Kermainen riisipuuro
Keitä riisipuuro pakkauksen ohjeen mukaan. Siinä menee se tunti, tai reilu. Anna puuron jäähtyä mutta ei täysin kylmäksi. Vatkaa puoli purkillista kermaa vaahdoksi. Voit halutessasi lisätä vähän sokeria vaahtoon, mutta vain vähän. Sekoita kermavaahto puuron sekaan nopeasti käännellen. Ja sitten lautaselle ja ääntä kohti. Tästä ei riisipuuro parane. Jos haluat voit pistää joukkoon sen perinteisen mantelin jonka löytäjää kohtaa tulevana vuonna onni.

inenglish

Rice porridge is traditional Finnish Christmas food. It is served as breakfast, but also as a meal everywhere around the country at Christmas fairs, restaurants and Christmas parties. Traditionally it’s served with plum and raisin soup. I prefer plum soup without raisins. This recipe is almost too easy so I don’t know if it should even be called a recipe at all. I’m almost embarrassed about the easyness (I promise the quality of posts will improve towards the Christmas!). Here in Finland you get the traditional rice porridge recipe with the package when you buy porridge rice, which is different to long grain rice. Grains are small and round and very sticky. I don’t know availability in other countries. I suppose sushi rice would be rather similar.

Creamy rice porridge (basic recipe from the package)
2 dl of water
2 dl of round porridge rice
1 liter of milk, preferably semi-skimmed or non-skimmed
1/2 teaspoon of salt
1 dl of whipping cream

Use preferably teflon pan, if not available, use pan with as thick bottom as possible, otherwise milk will burn. Boil water and pour rice into boiling water. Allow to boil until all water has been sucked by rice. Add all milk and allow to simmer slowly about an hour or so. Stir often to minimize the milk sticking to the bottom of the pan. When mixture looks quite even and has thickened (this takes about an hour, perhaps even longer) add salt and allow to cool awhile. Don’t let it go completely cold though. Up till here is just regular recipe from the package and now comes the best part. Whip about 1 dl of whipping cream (add little bit of sugar if you like). Mix it with the porridge.

Then just eat, with your favourite fruit soup. Some people don’t like soup but rather sprinkle sugar and cinnamon powder on top instead. Tradition is to put one almond in the porridge. That person who finds the almond on their plate will get good luck and fortune next year. I don’t bother with the almond but I eat this porridge every Christmas. First time I make it beginning of December and continue eating it as a breakfast almost up till New Year. Do you have similar foods in your country?

riceporridge

Savikulhon ostin kesällä Isokyrön markkinoilta. Sen on
valmistanut 
Sepän Galleria Hankasalmella, joka on tehnyt näitä
jo 70-luvulta lähtien. /

This is traditional style red clay bowl, like it would have been in the old days.
This is however modern, made by  
Sepän Galleria, from Hankasalmi.
They have been making  these since 1970’s, but the style
is much older. I bought it last summer from Isokyrö 1700’s market. 

2 Comments

  1. Tinde says:

    Kermavaahdosta riisipuurossa tulee mieleen tanskalainen joulujälkiruoka risalamande (tai ainakin tällä nimellä mieheni sitä kutsuu). Siinä pitkäjyväiset riisit keitetään maidossa pehmeiksi mantelirouheen kanssa. Riisin joukkoon saatetaan lisätä liivatetta, jotta rakenteesta saadaan tiivis ja kiinteä. Ja kermavaahtoa (siinä ei sitten ihan puoli purkkia riitä!!). Mausteeksi tulee vaniljaa ja sokeria (reilusti). Lisukkeena tarjoillaan marjasosetta.

    Ymmärtääkseni Tanskassa tähänkin kuuluu laittaa rouheen lisäksi yksi manteli kokonaisena, jonka saaja luonnollisesti on varsin onnekas.

    1. Rhia says:

      Tinde – Kuulostaa jännittävältä! Onhan täällä Suomessakin ajoittain tarjottu erilaisia riisijälkiruokia jossa on keitettyä riisiä ja vispattua kermaa tai jotakin muuta maitotuotetta. Itseäni ainakin lapsena se koostumus tuntui epäilyttävältä, mutta nykyään kyllä uppoaa erittäinkin hyvin. Äiti muistaakseni teki joskus jotakin appelsiiniriisiä jossa oli appelsiinilohkoja paloiteltuna, riisiä ja vissiin kermavaahtoa tms. Mutta ei niiden alkuperä taida olla ihan suomalainen kuitenkaan.

Comments are closed.