Himoitut puukkarit / Coveted clogs

Syksy on täällä ja talvikin ihan nurkan takana. Nyt on paras hetki tehdä edullisia hankintoja ensi kesää varten. Kesäkamppeet ovat nimittäin juuri nyt hyvässä alennuksessa. Myös kirppiksillä. Enpä siksi olisi juuri paljon enempää voinut ilostua kun bongasin ensi kesäksi puukengät. Kaikki varmaan jo tietävät Swedish Hasbeens’in, nimen joka palautti puukengät takaisin muotiin (sitten 80-luvun). SH:n mallit ovat vintagehenkisiä ja raikkaan värisiä, aitoja puukenkiä. Eivät lainkaan niitä muovista puristettuja “puu”kenkiä, joita alettiin myydä joskus 70- ja 80-luvun puukenkävillityksen jälkimainingeissa. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että Swedish Hasbeens ei suinkaan ole mikään vanha yritys ja samantapaisia puukenkiä myy toinenkin, paljon perinteikkäämpi yritys.

Moheda Toffeln on ruotsalainen perheyritys, joka on valmistanut puukenkiä ja työjalkineita 1860-luvulta lähtien. Heidän puukenkänsä valmistetaan edelleen Ruotsissa. Jokainen voi itse verrata Mohedan malleja SH:n kenkiin. Swedish Hasbeens (perustettu 2006) ei paljasta missä heidän kenkänsä tarkalleen ottaen valmistetaan. Mallit muistuttavat niin paljon Mohedan malleja, että en pitäisi lainkaan mahdottomana että ne tehdään samassa tehtaassa. Toki, onhan aina mahdollista että Moheda on kopioinut SH:n malleja, mutta toimisiko yli 100-vuotias yritys näin? Mutta ei siinä vielä kaikki. On nimittäin vielä kolmaskin yritys: Lotta from Stockholm. Heidän sivuillaan on myynnissä sekä heidän omaa merkkiään että esim Mohedan kenkiä. On siis täysin mahdollista että Moheda valmistaa myös Lotan puukengät. Mallit ovat kaikki keskenään hyvin samantyyppisiä, aika universaaleja, pienin erilaisin yksityiskohdin. Hintahaarukkaa katsoessa voidaan huomata että siinä missä SH:n puukengät ovat huippukalliita, Mohedan ja Lotan kengät ovat vielä hyvin kohtuuhintaisia.

Minä olen haaveillut söpöistä puukengistä jo useamman vuoden, raaskimatta kuitenkaan sijoittaa Swedish Hasbeenseihin. Eikä minun näköjään edes tarvitse, sillä riittävän pitkään kun jaksoin odottaa puukengät melkein kuin kävelivät syliini. Sopivan kokoiset Mohedan Sandy-puukengät löytyivät Uff:n alennusmyynnistä neljällä eurolla. Savunsininen väri sopii vaatekaappiini, vaikka ei olekaan mikään söpö karkkiväri. Toisaalta, jos kyllästyn savunsiniseen, voin aina maalata ne vaikka mustaksi tai vaaleansiniseksi. Nyt sitten vain odotellaan ensikesää!

inenglish

Autumn is here and winter just around the corner. Now is the best time to make bargains for next summer. Summer garments are on very good reductions right now. Also on flea markets and charity shops. I could not have been happier when I bumped into nice pair of clogs for next summer. Everybody probably already knows Swedish Hasbeens, the name that returned clogs into fashion (since the 80’s that is). SH models are quite a lot vintage style with fresh colours, with real wooden soles. Not with the modern kind of plastic sole, which were replacing real wood in the afterglow of 70’s and 80’s fad. Not all know though, that Swedish Hasbeens is not very old company and there is much older and traditional company selling pretty similar clogs.

Moheda Toffeln is Swedish family business, which has been making clogs and work shoes since 1860’s. Their clogs are still made in Sweden. Everyone can compare Moheda models to SH themselves. Swedish Hasbeens (founded in 2006) does not tell where exactly their clogs are being made. Styles are so much like Moheda, that I would not think impossible that they are made in same factory. Allthough, it is possible that Moheda has copied SH models, but would over 100 year old business do that? But that’s not all. There is a third company: Lotta from Stockholm. On their online shop they sell their own brand, but also Moheda brand. So it is possible that LofS shoes are made in Moheda factory. All models are pretty similar to each other, only very small detail differences. When looking at the price, SH is very expensive, when Moheda and LofS much more affordable.

I have been day-dreaming about cute clogs many years now, but haven’t really been able to afford Swedish Hasbeens. And now I don’t even have to, because I waited long enough so that clogs practically walked to my lap. I found perfect size Moheda Sandy clogs from local charity shop with very affordable price of four euros. Smoky blue colour suits my wardrobe nicely, even though it’s not as cute as candy colours are. On the other hand, if I ever get bored of smoky blue, I can always paint them black or light blue. Now I just have to wait for next summer to wear them!

clogs

Pientä puuttuvaa palaa lukuunottamatta kengät ovat hyväkuntoiset. /
Clogs are in good condition, except little missing piece on the toe. 

5 Comments Add yours

 1. Kun olin lapsi, puukenkiä sanottiin meilläpäin “hollannikkaiksi”:) Nuo on hyvät. Pysyvät jalassa. Ne remmittömät versiot eivät välttämättä pysy, jos omat jalat eivät ole juuri sopivan rintavat niihin.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Muistan myös tuon nimityksen mutta aika pian se hävisi käytöstä. En ole perehtynyt aiheeseen mutta mutu-tuntumalla sanoisin että oikeat hollannikkaat ovat ne kokopuiset Hollannin kansallisasuihin kuuluvat puukengät ja kaikki muut ovat vain tavan puukenkiä. Mutta voin olla toki väärässäkin.

 2. Oot varmaan oikeassa. Se on vain nimi napattu täällä toiseen käyttöön.

 3. you had me at “clogs”.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Kun tekee googlehaun sanalla hollannikkaat niin kyllä se edelleen näyttäisi paikoin olevan käytössä. Itse en tosin ole sitä sanaa tullut käyttäneeksi sitten lapsuuden. Sen tarkempaa tietoa sanan alkuperästä en kyllä löytänyt.

   thorne garnet – :D I haven’t had a pair since childhood. Now I do.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.