Asu 100 vuotta sitten / Outfits 100 years ago

on

Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Historianelävöitys-porukassa on ollut suunnitteilla sen kunniaksi ommella 1910-luvun asut ja juhlistaa Suomea piknikin, illallisen tai muun sellaisen merkeissä. Tiedättekö mitä, on aivan järjettömän vaikea päättää, että millaisen asun sitä sitten oikein tekisi. Sitä luulisi että homma olisi aivan pala kakkua, kun on Downton Abbey ja Titanic ja vaikka mitä. No kun ei.

Olisi hirveän hienoa tehdä joku näyttävä iltapuku hienoine kankaineen, kirjailuineen päivineen. Mutta hienot kankaat ovat kalliita ja iltapuvun käyttökertoja ei kumminkaan ihan hirveästi näillä kotimaisilla elävöitystapahtumilla kerry. Olisi sääli käyttää tuhottomasti rahaa, tunteja ja vaivaa asuun jota käytetään kerran. Haluaisin että jopa historialliset vaatteeni ovat hiukan monikäyttöisempiä kuitenkin. (Vaikka kyllähän sitä nyt yksi överi iltapuku pitäisi kaappiin saada…)

No sitten on kävelypukuja. Se olisi ehkä kaikkein käytännöllisin asu valmistaa, sillä sitä voisi käyttää muutenkin. Puseron tai hameen voi aina yhdistää muuhun ylä- tai alaosaan ja päällystakkia nyt aina tarvitaan. Vaikka kävelypuku olisi kaikkein monikäyttöisin vaate, ei se kuitenkaan ole ehkä se asu jossa haluan juhlia synttäri-illallisilla. Piknikillä tai päivätapahtumissa sekin kyllä aivan asiallinen.

Kolmas vaihtoehto on jonkinlainen päiväpuku/vierailupuku joka voi olla periaatteessa mitä hyvänsä arkimekosta juhlavampaan asuun. Sellainen olisi ehkä sopivin kun yrittää sovittaa yhteen asuun juhlallisempia ja arkipäiväisempiä tapahtumia. Mutta eivät päätökset siihen lopu. Jo pelkästään yhden vuosikymmenen sisään mahtuu monenlaista pukumallia aivan suorista puvuista alaspäin leveneviin, lampunvarjostin-malleihin ja monikerroksisiin helmoihin (osviittaa voi katsoa Pinterest-kansiostani).  Itse viehätyn yleensä muotipiiroksissa nimenomaan kankaiden kuoseihin ja sitten kun yritän löytää saman tyyppistä tulee seinä vastaan. Olen kuitenkin tähän mennessä saanut valittua kävelypukua varten kankaan jota minulta löytyy ennestään varastosta. Se on yllätys, yllätys, sinistä. Se taas ei liene yllätys että puku on edelleen kesken. Olen kylläkin jo ehtinyt käyttää sitä kerran-pari kesällä. Sää oli sen verran hikinen, että takki jäi kesken eikä olekaan sitten kevään jälkeen edistynyt.

Mutta nyt on aivan uudet probleemat edessä. Olemme varanneet itsenäisyyspäiväksi illallisen Tampereelta, Finlaysonin Palatsista. Ja nyt pitäisi sitten sinne saada jonkinlainen iltapuku aikaan. Minulla on 60-luvun silkkipuku jonka ajattelin muuntaa 1910-luvun puvuksi, mutta tarvitsin siihen jotakin hienoa kirjailtua kangasta lisäksi. Niinpä tilasin Intiasta sarin. Kun se saapui, osoittautuikin se paljon tekokuituisemmaksi ja karkeammaksi kuin kuvien ja kuvauksen perusteella joten mielestäni se ei nyt oikein sovi silkin kanssa yhteen. Siksipä sitten suunnitelmat menivätkin uusiksi. Pienen budjetin vuoksi oli pakko keksiä luovia ratkaisuja joten päädyin luonnonvalkoiseen vintage-taftiin jota minulla on varastossa useita metrejä. Sekä kirppikseltä ostettuun silkkitoppiin ja palaan vintagesatiinia. Saapa nähdä, ehkä näistä valmistuu jotain ennen itsenäisyyspäivää. Pitäkää peukkuja sillä aika käy vähiin!

inenglish

Finland is turning 100 years this year. Our historical costumers group has been planning on making 1910’s outfits and celebrate 100 years old Finland with picnic or supper or such. You know what, it is so very difficult to choose what kind of outfit to make. You would think it would be easy, with Downton Abbey, Titanic and so on. But no.

It would be awesome to make fancy evening gown with posh fabrics, elaborate embroidery and such. But fancy fabrics are expensive and how many occasions I would be able to wear that gown? With our living history events, not very many. It would be a bit pitty to use enormous amount of money, hours and effort on a dress I’m only going to wear once. I would want something a bit more usable. (Allthough, I think everyone deserves to have atleast one over-the-top evening gown in their wardrobe…)

Well then, there’s suits for ladies. That might be the most handy outfit to have. I might be able to incorporate parts of that into my daily wardrobe too. Blouse or skirt would be possible to combine with other garments and there is never too many coats. Even though suit would be the most handy outfit, perhaps it’s not the kind of outfit I want to celebrate the 100th birthday dinner. On a picnic or other day events it would work fine.

Third option would be some sort of day dress or visiting gown, which could be pretty much anything from plain everyday dress into something a bit more elaborate. Perhaps that would be my best choice for combining fancier and more ordinary events into one garment. But that’s not all. Inside just one decade there is lots of styles. Narrow hems and wide hems, lampshades and multilayered, etc (check my Pinterest here). How am I ever  able to choose?! I usually get fascinated by the prints and textures in fashion plate drawings. Then I end up empty handed when trying to find similar fabric for my creation. However I have already chosen my fabric for the suit. I happen to have this vintage wool mix in store that I’m going to use. It is surprise, surprise, blue. It is not surprise though, that the suit is not finished yet. However I have already worn it, twice in the Summer. It was so warm I didn’t need the coat so it never got finished.

But now I’m facing completely new problem. We have booked local restaurant, Finlayson Palace, for the Independence day dinner. So I need a proper evening gown for it too.  I have 60’s silk dress, which I was going to turn into 1910’s dress, but I needed more fabric for it. So I ordered saree from India. When it arrived, it turned out to be much more plastic and rough than what the photos and descriptions were giving out. So I had to make new plans. Due to low budget I had to come up with creative solutions. I decided to match the saree with ivory vintage taffeta, which I have several meters in my storage. And thrifted silk top and piece of vintage satin. We will see what these turn into before the Independence day on 6th of December. Keep your fingers crossed because time is running out!

 

tumblr_np6631Nxg11rt0ya9o1_1280

Pic. 1917
Keskimmäinen puna-valkoinen asu on oikein viehättävä. /
White and pink outfit in the middle is very pleasing to eye.

chp1307-311

Pic. 1913
Tyylikäs satiininen tai samettinen kävelypuku. /
Stylish satin or velvet suit. 

Lopputulos ei nyt ihan näytä sille mille kuvittelin sen näyttävän, pitää
ehkä vielä tehdä toisenlainen pusero. Enkä pääse yli siitä miten väärät noi
lasit on tähän aikakauteen. Kunhan takki valmistuu niin sitten 
on parempi. /
It didn’t actually turn out as I imagined it, perhaps I have to make different
style blouse. And I can’t get over how wrong those glasses are for the era.
But as soon as I finish the coat it will be better. 

Ja näistä pitäisi sitten syntyä jonkinlainen iltapuku vissiin. Sari on vielä
hiukan enemmän 
omenanvihreää luonnossa kuin tässä keinovalaistuksessa.
Paljettikankaasta tulee ehkä 
vain yksittäisiä paljetteja kirjailuiksi jos jaksan/ehdin.
Punainen satiini on ehkä vyö. /

And these should turn into some sort of evening gown. Saree is slightly more
apple 
green than in this artificial light. Sequinfabric is only source for
loose sequins for 
embroidery, if I have time and energy. Red satin is
perhaps a belt.

2 Comments

  1. Mielenkiintoista nähdä sitten millaisen asun olet tehnyt:)

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Ihan itseäkin jännittää että tuleeko siitä mitään :D

Comments are closed.