Toiset palazzot / Another pair of palazzo

on

Olen koko talven odottanut että joko-joko-joko ne kelit lämpenee että saan laittaa leveälahkeiset palazzohousut jalkaan. No, kesä tuli. Ensin oli niin lämmintä että piti hypätä suoraan hellemekkoihin. Nyt on sitten ollut niin sateista että valkoiset, maata laahaavat lahkeet eivät ole ihan se kaikkein fiksuin valinta. Pestyjen pellavahousujen silittäminen kun ei ole sitä kivointa hommaa. Pellava pitäisi silittää hiukan kosteana jotta se siliää parhaiten.

Niin ihanat kuin valkoiset palazzot ovatkin, en jaksa noita pellavahousuja kovin montaa kertaa kesässä pestä ja silittää, joten oli pakko keksiä joku toinen ratkaisu. Niinpä sitten tein mustasta paksummasta trikoosta tuommoiset kasuaalimmat palazzohousut. Käytin aivan samaa kaavaa kuin pellavahousuihinkin, mutta otin vyötäröltä ja lantiolta pikkuisen sisään. Housuissa ei ole vetoketjua eikä napitusta. Ne vain kiskaistaan jalkaan lantion yli, napakka trikoo kyllä joustaa sen verran. Lisäsin vyötärökaitaleen sivusaumoihin tuollaiset leveät nauhat jotka solmitaan vyötärön ympäri. Trikoo oletettavasti käytössä jonkin verran nyppyyntyy, kuten tekokuitusekoitteilla on tapana. Sitten kun niin käy, nämä voi siirtää casual-vaatteista kotivaatteiksi. Nämä kun ovat todella mukavat myös kotona rötväilyyn.

inenglish

I have waited whole Winter when-when-when is the weather warm enough for me to wear my palazzo pants. Well, now it’s Summer. First it was too warm for pants. Now it’s so rainy that white, full-length pants are not the most clever idea. Ironing washed linen trousers is not the nicest job either. Linen should be ironed damp, to get the best result.

As lovely as the white palazzo’s are, I just can’t be bothered to wash and iron the linen pants too many times per Summer, so I had to come up with another solution. I made another pair, of black thick jersey. A bit more casual style. I used same pattern than for the linen pants, but I made waist and hips slightly narrower. There is no zip nor buttons, I just pull them on. Thick jersey stretches enough for that. I also added tie-belts on side seams. Jersey assumably gets some pilling in time, like mixed fabrics usually do. When that happens, I can move these from my casual-wardrobe to my homewear-wardrobe. After all, they are really comfy for lounging too.

blackpalazzo

Raitapaidan pöllin Evil Dressmakerin kaupasta omaan kaappiin. 
Koska se nyt vaan sattuu sopimaan näiden housujen kanssa.
Raidalliset espadrillokset ovat viimekesän kirppislöytö. /

I snatched this stripey top from Evil Dressmaker shop to my own
wardrobe. Because it just happens to go lovely with the pants.
Striped espadrilles were thrift find from last Summer. 

whitepalazzo

Sekä palazzot että raidallinen kietaisupusero valmistuivat jo viitisen vuotta 
sitten hellekesän pelastajiksi. 30-luvun muoti on inspiroinut minua jo pitkään.
Pusero ei itseasiassa ole punavalkoinen, vaaleammat raidat ovat beiget. /
I made both palazzo and wrap top already five years ago to save me 
on hot Summer weather. 30’s fashion has inspired me for quite some
time now. Wrap top is not actually red and white, stripes in lighter
colour are in fact, beige. 

6 Comments

 1. Vivien says:

  Your pants look great! The black pair seem so comfortable yet stylish!

  1. Rhia says:

   Vivien – Thank you! They are very comfy and rather stylish if I may say so myself. And very easy to make too :D so happy how they turned out.

 2. Rosy says:

  Love your pants, they look so vintage and yet so comfortable. It was a good idea to sew them with a jersey fabric. Great!

  1. Rhia says:

   Rosy – Thank you so much! I love these too. I have to congratulate myself on that decision, I have been practically living in these since they finished. I might have to make another pair in another colour too :D and another with woven fabric.

 3. Melanie says:

  Love the white ones! I had a pair of cream trousers once, wide legged, with pink pinstripes, but they were so impractical x

  1. Rhia says:

   Melanie – Yes, I have to admit that wide legged trousers are a bit impractical, especially when the weather goes bad, but they are oh so stylish! I have been wearing another black pair I made after these jersey ones quite a lot this summer, but when raining they get very wet. Brrr!

Comments are closed.