Ekat Conssit / My first Converse

on

Olen ollut tässä viimepäivät hiukan jännittyneessä tilassa. Sain nimittäin taas uudet lasit. En ollut edellisiin, vuosi sitten hankkimiini laseihin oikein missään vaiheessa tyytyväinen (vaikka pokat olikin kivat). Tuntui että en tahtonut millään nähdä lähelle riittävän hyvin. Kun palasin optikkoliikkeeseen pari päivää lasien saamisen jälkeen kertomaan, että en oikein näe lähelle kunnolla ja joudun työssäni ottamaan lasit päästä nähdäkseni, minulle vain tokaistiin että no sitten sun täytyy varmaan vaan ottaa lasit pois. Vuodessa näköni on huonontunut sen verran, että viimeaikoina istuinkin työpaikalla usein ilman laseja nähdäkseni mitä olen tekemässä. Yrittäkääpä ommella mustaa kangasta huonolla näöllä, tai erottaa kumpi puoli on kankaan oikea puoli. Oli siis ihan pakko raahautua uudestaan optikolle.

Siellä kävikin sitten erittäin selväksi, että meikäläinen on keski-ikäistymään päin. Sain elämäni ensimmäiset moniteholinssit. Samalla ne ovat elämäni ensimmäiset Converset. Niin klassikko-merkki kuin se onkin, en ole koskaan omistanut Conversen tennareita. En vain jostain syystä pidä niistä. Nämä Conversen pokat sen sijaan tuntuvat päässä ihanan kevyiltä. Sovitin kaikki mahdolliset hiukkaakaan vintagea muotoilultaan henkivät muovisankaiset mallit ja monitehoille riittävän laakeat pokat läpi ja näihin sitten päädyin vaikka oranssi väri hiukan arvelutti. Vaatekaapistanikaan ei löydy terrakotan punaisen lisäksi mitään muuta oranssia. Kirkas oranssi vain ei ole minun värini sitten yhtään. Mutta se ei haittaa yhtään sillä näytän nämä päässä aika erehdyttävästi kirjastonhoitajalta.

Nyt pitää vain totutella monitehoon. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että optikoiden hinnoittelu moniteholinssien ollessa kyseessä on jokseenkin pielessä. Edullisimpien moniteholinssien lukualueet ovat niin kapeat että ihmettelen kuka oikeasti pärjää sellaisella? Mitä leveämmän (ja siis mukavamman) lukualueen haluaa, sitä enemmän se maksaa. Itse valitsin työni vaatimasta tarkkuudesta johtuen toiseksi leveimmän lukualueen, ja sekin tuntuu olevan vielä hirvittävän kapea. Joudun pinnistelemään löytääkseni linssistä sopivan kohdan nähdäkseni. Silmien liikuttamisen sijaan nyt pitää opetella liikuttamaan päätä. Vanhojen kaksiteholinssien sijaan monitehoissahan ei ole mitään selkeitä rajoja missä lukualueen reunat kulkevat vaan ne pitää vain löytää päätä liikuttamalla. Lisäksi linssien reunoilla on sumeammat alueet joilla ei näe tarkasti sen paremmin lähelle kuin kauas. Toivottavasti tämä helpottuu tästä ajan myötä, optikolta kertoivat että siihen voi mennä parikin viikkoa.

Millaiset kokemukset teillä on monitehoista, jos teillä sellaisia on käytössä?

inenglish

I have been recently a bit anxious. I got new glasses, again. I never was particularly happy with my previous glasses (even though the frames were quite nice), which I got only about a year ago. It felt that I never really saw properly close with them. When I returned couple days later to the optician to tell them that I don’t see well to close and I have to take my glasses of to be able to work on precise stuff, they just told me to take my glasses off at work. That’s it. Within a year my eyesight has gone worse so much, that recently I have been sitting at work quite a lot without glasses to be able to see anything. Try to sew black materials with poor eyesight, or find out which side of the material is right side. So it was pretty clear I had to renew my glasses again.

After the eye sight check it was pretty clear I’m becoming middle aged woman. I got my first pair of multi-focal glasses. At the same time they are my very first Converse’. As classic brand as Converse is, I have never had Converse shoes. I just don’t like them for some reason. These Converse frames however are quite light on the head. I tried pretty much all vintag-y style plastic frames with large enough lenses for multi-focals. I ended up taking these, even though I’m not so sure about the orange colour. I don’t really have anything orange in my wardrobe, except the terracotta red. Bright orange just isn’t my thing. But that doesn’t really matter much, because wearing these I look pretty much like librarian.

Now I just have to adjust to new way of seeing things. Personally I think the pricing system for multi-focals is rediculous. Cheapest multi-focal lenses have very narrow reading earea. So narrow that I have to wonder if anyone is able to cope with that at all.  The wider (and more comfortable) you want the reading area to be, the more you have to pay. I chose the second to largest, reading area, because my work requires quite a lot of precision, and even that feels quite narrow. I have to struggle a bit to find the correct area to see through the lens.  Instead of moving my eyes, I now have to start moving my head. Unlike in the old bi-focal lenses, there is no clear borders on the reading area, you just have to find it by moving your head. There is also quite large blurry areas on both edges of the lens. You can’t see clearly neither close nor far with those areas. Hopefully it get’s easier when time goes by. They told me at the optician it might take anything up to two weeks.

If you are wearing multi-focal lenses, what kind of experiences you have on them?

librarianglasses2

librarrianglasses1

Kirjastonhoitaja tässä moi! /
Hi, I’m the librarian!

librarianglasses3

Tarjouksella sain moniteho-aurinkolasit kaupan päälle. Niistä sattui
löytymään lähes saman malliset kehykset kuin itse laseissakin on. /
Optician had offer for sunglasses so I got one pair of them too. By coincident
there was almost identical frames on sunglasses too. 

librarianglasses4

Mitäpä kirjastonhoitaja tekisi ilman kirjoja, nämä ovat
tällä hetkellä 
lukupinossa: 
Sami Karilainen – The thirteenth generation 
Katariina Suuren muistelmat
Jane Austen & “eräs toinen nainen” – Sanditon
Eoin Colfer – Vielä yksi juttu 

What would librarian do without books, these are in
my reading pile 
right now:
Sami Karilainen – The thirteenth generation
Memoirs of Catherine the Great
Jane Austen & “another Lady” – Sanditon
Eoin Colfer – One more thing

11 Comments

 1. Onnea uusille kivoille laseillesi! Kyllä oli totuttelemista ekoissa monitehoissa minullakin ja portaissa olin mennä nokilleni. Vaan kyllähän uusiin linsseihin tottuu. Tarkoissa ompelupuuhissa tulee kyllä minunkin otettua lasit pois. Terkkuja!

 2. Nuo sopii sulle hyvin! Minä kävin eilen silmälääkärillä, mutta kehyshomma on vielä mietinnässä… Mulla on ollut nämä monitehot jo useamman vuoden näissä viimeisimmissä rilleissäni (siis samat rillit tosi kauan), mutta voisin sanoa, että yhtä hyvin olisin voinut silloin ottaa yksitehot. Juuri tuota olen tehnyt, että rillit pois päästä kun haluan vaikka lukea tms. Kun silloin aikanaan ajokortin takia 45v. näkötarkastus oli, optikko antoi vinkin, että kun kaukolasit haittaa lähelle näkemistä, voin ottaa lasit päästä ja siitä vinkistä otin vaarin. Näkö riitti ajokorttiin ja siitä vuoden päästä vasta rupesin laseja uusimaan monitehoiksi. En siis juurikaan ole käyttänyt sitä lähelle näkemisen aluetta, koska siinä pitää mielestäni nokka nostaa ylös luonnottomaan asentoon ja etsiä se sopiva kohta. Nyt pitäis sitten päättää, mitä teen nyt, otanko yksitehot vai monitehot. Pärjäisin yksitehoillakin, mutta tietysti entistä usemmin heittäisin lasit pois päästä. Ja sitten se kehyshomma vielä, se on aina vaikeata. Pitäytyäkö tutussa ja varmassa vaihtoehdossa vai kokeillako jotain muuta, joka myös miellyttää… mutta miellyttäisikö se kotiin päästyä myös. On vuosien varrella tullut kaksikin kertaa ostettua rillit, jotka rupesi heti kohta tuntumaan vikaostokselta:(

 3. Äh, pitääpä tarkentaa tuota kommenttiani, 45 v näkö ei siis sinällään riittänyt ajokorttiin, mutta niitten entisten lasien kanssa kyllä. Ja ajokortti meni silloin uusiksi, koska siihen tuli merkintä laseista. Kun aikanaan nuorena olin kortin saanut, olin kyllä ollut rillien käyttäjä jo 16-vuotiaasta, mutta merkintää ajokorttiin ei silloin vielä tullut, koska silloin näkö ilman lasejakin oli siihen riittävä. Sorry, miten pitkät sepustukset…

 4. Tinde says:

  Hankin ensimmäiset monitehoni viime syksynä. Parin-kolmen ensimmäisen päivän ajan huomasin selkeästi tarkkuusalueiden eron ja jouduin tietoisesti kääntelemään päätä kyetäkseni fokusoimaan katseen optimaaliselle alueelle. Sen jälkeen en ole asiaa juurikaan ajatellut. Katseen kohdistaminen lähelle/kauas senhetkisen tarpeen mukaan menee aivan automaattiohjauksella. Olen siis ollut monitehoihin todella tyytyväinen ja kokenut käytön helpoksi.

  Minulla on lisäksi käytössä erilliset lähilasit, jotka tuntuvat paremmilta päätetyössäni tai käsitöissä. Niiden kanssa on sitten tietysti se ongelma, ettei näe kauas. Eli esim. työssä palaverissa jos pitää katsoa vuoroin oman läppärin pikkuista ruutua ja sitten taas screeniä seinällä, ei onnistu. Tai käsityöt ja TV:n katselu samanaikaisesti.

  Toki lähilasien tarve on yksilöllistä, eikä minun kokemukseni ole ratkaisu kaikille. Varsinkin jos on reilusti miinusta (jota minulla ei ole).

  Optisen alan liikkeiden markkinointi ja silmälasien hinnoittelupolitiikka raivostuttaa ja itkettää samanaikaisesti. Isoilla alennusprosenteilla ja pienillä hinnoilla mainostetaan, mutta oikeasti hyvistä laseista joutuu maksamaan todella paljon enemmän. Erityisesti moniteholasien kohdalla linssin ominaisuudet, kuten terävän näkemisen alueen laajuus nostavat hintaa käsittämättömällä tavalla.

  Maksoin laseistani yli tonnin, vaikka valitsin suhteellisen edulliset kehykset. Ja ennen kaikkea neutraalit (hyvästit kaikille ihanille vintagehenkisille), jotta niitä voisi käyttää kaikissa käänteissä niin kauan kuin vahvuudet ovat ok (eli max. 2-3 vuotta jos hyvin käy). Mutta sen ansiosta ehkä sitten sain hyvät lasit, joissa alueet ovat kohdallaan ja käyttö miellyttävää. Kaikille monitehoja hankkiville sanoisin, että unohtakaa ne 159€ tarjoukset (ja ulkomaanmatkat ja muut huvitukset) ja ostakaa ne vähän kalliimmat lasit.

  Aurinkolaseiksi ostin muutama viikko sitten alle 200€ perusmonitehot, koska niitä käytän lähinnä autoa (ja moottoripyörää) ajaessa sun muussa kaukokatselussa, joten lähialueen käyttö on vähäisempää ja sen raja/laajuus ei näyttele niin suurta roolia. Ja niiden kanssa ei tarvinnut tehdä tyylillisiä kompromisseja, nyt on fiftarifiilis kohdallaan.

  Toivottavasti vaihdoit optikkoa edellisisistä laseista tekemäsi reklamaation jälkeen. Mieheni hankki syksyllä samaan aikaan kanssani uudet lasit ja tällä kertaa optikko määräsi hänelle täysin toisen tyyppiset lasit kuin aikaisemmin. Optikon mukaan muutamissa aikaisemmissa laseissa ei ollut huomioitu tiettyjä arvoja ollenkaan ja sen vuoksi ne ovat tuntuneet hieman hankalilta ja vuoden-puolentoista käytön jälkeen ovat menneet vaihtoon, kun ei näe. Nämä uudet lasit ovat kuulemma heti alusta saakka tuntuneet hänestä hyviltä ja silmät suorastaan lepäävät. Eikä kyseessä ole ainoa tapaus lähipiiristäni, jossa vasta toinen optikko on osoittanut asiakkaan omat epäilykset oikeiksi. Eli ensimmäisen optikon määräämät lasit eivät ole olleet oikeanlaiset. Tai toisessa tapauksessa jopa reseptistä poikkeavat. Kannattaa siis luottaa omiin tuntemuksiin ja tarvittaessa kyseenalaistaa ammattilainen. Eihän se helppoa ole, mutta jos vaikka edes vaihtaa optikkoa/liikettä/ketjua, jotta saa toisenkin mielipiteen.

  Kiitos kun sain avautua!

  Oikeastaan tarkoitukseni oli vain tulla sanomaan, että lasisi (molemmat) ovat todella kauniit ja juuri sinun ja tyyliisi näköiset. Väri sopii ihosi väriin, joten ei sen tarvitse kai niin vaatteisiin mätsätäkään. Ja kampauksesi on ihana.

  1. Rhia says:

   Funky and Fifty – Kiitos! Portaissa kävelyn vaikeudesta minuakin varoitettiin joten olen osannut siihen varautua. Eniten häiritsee että jos teen jotain missä joudun katsomaan nopeasti sekä lähelle että kauas näkö ikäänkuin sumentuu enkä näe mitään kunnolla. Mulla tulee semmoisesta helposti päänsärkyä joten olen jännittänyt että saanko näistä uusista laseista migreenin joka päivä, mutta onneksi olen toistaiseksi säästynyt siltä.

   Metsäntyttö – Pitkät sepustukset on ihan sallittuja tällä tontilla :D Aiemmin mullakin on lasit kestäneet hyvin useita vuosia, mutta nyt alkoi vanhojen lasien kanssa ilmetä päänsärkyä kun en tahtonut enää nähdä lähelle ilman lasejakaan ja töissä jatkuva lasien kanssa vekslaaminen alkoi ottaa kupoliin kaikilla mahdollisilla tavoilla. Lähinäkökin on siis alkanut vähitellen huonontua. Itse olen aina kyllä tottunut valitsemiini uusiin kehyksiin, vaikka aluksi aina tuntuvat oudolta. Vaihtelukin on kuitenkin välillä kivaa. Oikeasti haluaisin parit kolmet erilaiset lasit joita voisin vaihdella maun mukaan, mutta tällä hetkellä ei semmoiseen ole varaa.

   Tinde – Mulla on toistaiseksi tuo lähinäön korjaus niin pieni että optikon mukaan erillisille lähilaseille ei vielä ole tarvetta ja minun pitäisi pärjätä hyvin näilläkin kun voin sitten kuitenkin lukea myös ilman laseja. Päätetyöskentelyynkään en vielä tarvitse erillisiä laseja ja työssä lasien kanssa vekslaaminen on kuitenkin sen verran hankalaa että lähilasit jäisivät kyllä käyttämättä.

   Kyllä nämä minunkin lasini tulivat maksamaan lähes 500 €, koska en todellakaan halunnut ottaa sitä kaikkein halvinta mahdollista moniteholinssiä. Tiedän että ompelutyössä se olisi ollut vähän sama kuin olisin ampunut itseäni jalkaan. Luin myös jostain että eri optikoilla ne lukualueiden koot myös vaihtelevat niin että yhden liikkeen levein ei ole sama kuin toisen liikkeen levein. Ja kyllä, todellakin vaihdoimme optikkoa! Isäntä hankki edelliset lasinsa sieltä samasta paikasta emmekä kumpikaan olleet tyytyväisiä optikon asenteeseen ja palveluun. Isännälläkin on jo monitehot ja samojen juttujen kanssa tässä ollaan painiskeltu molemmat. Tällä uudella optikolla saimme molemmat paljon parempaa palvelua ja paremmat lasit. Se että sain monitehoaurinkolasit kaupanpäälle oli kyllä ihan positiivinen tarjous koska muuten en olisi pystynyt niitä hankkimaan. Niissä on myös se lukualue lievennetty niin että ei ole yhtä tarkka kuin näissä varsinaisissa, mutta pystyy kuitenkin terassilla lukemaan menua jne.

   Ja kiitos, nämä lasit kyllä ovat saaneet jo paljon kehuja, eli valinta meni sitten ihan nappiin. Tämä kampaus on tämmöinen laiskan hiuspäivän kampaus, kun en jaksa laittaa yöksi pötkylöitä on tämä kampaus helppo tehdä.

 5. Pulla says:

  Pään liikuttelusta saa välleen niskan kipiäksi. Minusta vaikuttaa siltä, että tarvitse erilliset työlasit, joissa on iso lähialue ja pieni kaukonäköalue yläosassa. Maksaa mutta kannattaa. Itellä on kolmet eri rillit päivittäisessä käytössä. Yleiskaksitehot, jotka ovat myös aurinkolasit, kaukolasit ja lukulasit. Vintageprilleistä puheen ollen suosittelen Runebergin silmälasia, kannattaa Helsingin reissulla käydä.

  1. Rhia says:

   Pulla – Mutta enhän mä nyt normaalistikaan istu niska jäykkänä, kyllähän sitä nyt pakostikin päätä pitää liikuttaa. Tarkotin sitä että kun ennen olen pystynyt käyttämään linssin koko alaa vain silmiä liikuttamalla niin enää se ei onnistu. Ainoastaan linssin yläreunassa, kaukoalueella pystyn liikuttamaan silmiä linssin laidasta laitaan ja näen silti yhtä hyvin koko ajan. Linssin alareunassa taas näköalue on sen verran kapea että pystyäkseni näkemään tarkasti päätä on pakko kääntää, toisin kuin ennen. Tiedän että kannattaa hankkia useammat lasit, mutta tällä hetkellä mulla ei ole mahdollisuutta hankkia monia erillisiä laseja ja on pärjättävä nyt näillä kahdella parilla. Aikomuksena on hommata vintage- ja historianelävöityshommia varten myöhemmin metallisankaiset kaksitehot, mutta sitä varten pitää ensin säästää.

 6. Pulla says:

  Minulle peruskaksiteholasien liian pieni lähinäköalue aiheutti tarvetta nyökytellä päätä ylös-alas, josta nyökkäilystä niska kämähti kerta kaikkiaan liikkumattomaksi. Seurasi sairasloma, fysioterapiaa ja akupunktiota. Ei sekään halpaa ollut. Tingin nykyään monesta muusta ennen kuin näöstä. Eikös yksityisyrittäjä muuten saa verovähennystä työlaseista?

  1. Rhia says:

   Pulla – Onkohan tässä nyt joku väärinkäsitys vai termistövirhe? Mulla ei siis ole kaksiteholaseja vaan moniteholasit jotka toimii vähän eri tavalla kuin kaksitehot. Monitehojen kanssa joutuu tekemään enemmän pään liikettä sivusuunnassa koska lähinäön tarkkuusalue on sivusuunnassa kapea. Päätä joutuu liikuttamaan todella vähän, mutta aiemmin kuin tavallisten lukulasien kanssa. Eli yhtä riviä tekstiä ei voi lukea pelkästään silmiä sivusuunnassa liikuttamalla.
   Verovähennystä saa mutta se tulee jälkijunassa puolentoista vuoden viiveellä eikä se auta ostohetkellä.

 7. Melanie says:

  Your new glasses look wonderful on you! I have the same frames for both my glasses and sunglasses x

  1. Rhia says:

   Melanie – Thank you so much! That would have been the option for me too, but they wanted more money for doing that because they had designated frame styles for the sunglasses (offer was buy two, pay for one pair). Thankfully there was similar enough frames in their sunglass collection.

Comments are closed.