Let there be bubbles!

Löysimme viime syksynä isännän kanssa kirppikseltä pitkän etsinnän jälkeen kohtuuhintaisen soodasifonin. Olen himoinnut sifonia siitä asti kun keksin että ruususiirapista voi tehdä ruusulimonaadia. Tiedätte varmaan, sellainen vähän termarin näköinen pullo jonka korkissa on epämääräisiä ulokkeita. Vanhoissa elokuvissa tarjoilija kaataa sellaisesta drinkkilasiin soodavettä. Niihin törmää aina satunnaisesti kirppiksillä. Soodasifonin moderni versio on SodaStream. Itse kuitenkin pidän jotenkin enemmän tästä vanhasta mallista, jonka voi vaikka tuupata jääkaappiin jos ei heti juo kaikkea kuplavettä. Sifonissa veden pitäisi pysyä hiilihapotettuna pidempään kuin tavallisessa pullossa, sillä juoma tulee sifonista ulos paineella.

Onnistuimme viimein löytämään paikallisen yrityksen joka myy soodasifoneihin sopivia painepatruunoita. Niitä saa niinkin yllättävästä paikasta kuin Ideaparkin Teknik Magazinet’ista. Selvyyden vuoksi todettakoon, että samat patruunat eivät käy kermasifoniin (mutta gourmet sifoniin ilmeisesti käyvät molemmat?). Nämä soodasifonin patruunat sisältävät hiilidioksiidia, kun taas kermasifoniin käyvät vain di-typpioksidi-patruunat. Onneksi älysimme perehtyä asiaan ennenkuin ryntäsimme patruunaostoksille ostamaan vääriä.

Vanhoja sifoneita pitäisi käsittääkseni voida käyttää ihan huoletta. Tosin tiivisteet ovat saattaneet mennä huonoksi, jolloin pullon paine pihisee ulos omia aikojaan ja vesi lakkaa kuplimasta.  Onneksi joihinkin malleihin saa edelleen varaosia. Tämä oma pullomme on englantilainen Sparklets Hostmaster Mk3, joka on suurinpiirtein 70-luvulta. Sparkletseja on valmistettu jo 1890-luvulta asti ja ovat kuulemma ihan keräilytavaraa, malleihin voi perehtyä täällä. Ainakin täällä Suomessa tuo Hostmaster Mk3 on se mihin tavallisimmin törmää. Erään löytämäni artikkelin mukaan jotkut pistävät makusiirappia tuonne sifonin sisään, mutta itse ehkä pitäydyn turvallisemmassa vaihtoehdossa ja kaadan kuplaveden lasiin siirapin päälle. Pitää vain osata löytää se sopiva tekniikka koska vesi tosiaan tulee pullosta ulos aikamoisella paineella vaikka sitäkin voi vähän säätää korkissa olevasta nupista. Koekäytön perusteella vaikuttaa sille että joudumme kyllä uusimaan tiivisteen ennenkuin pullo pääsee aktiivisempaan käyttöön.

Oletko sinä kokeillut soodasifonia? 

inenglish

Last Autumn me and hubby finally found affordable soda syphon from flea market. I have been coveting one since I figured out how to make rose syrup and home made rose lemonade. You know, it looks little bit like thermos flask, but has odd pointy bits on the top. In old movies the waiter pours club soda from those. You occasionally bump into them at thrift stores and flea markets. Modern version of soda syphon is of course SodaStream. I however prefer the oldfashioned model. You can even shove it in the fridge if you don’t drink all bubbly water at once. In syphon the water should stay carbonated longer than in a bottle, because it is gastight.

We also finally managed to find local shop that stocks the CO2 cartridges. Same cartridges don’t work on now popular cream syphons. Soda syphon uses carbon-dioxide and cream syphon uses nitrous-oxide (however gourmet syphon supposedly can use both?). Thankfully we checked first before running to the shop and buying wrong ones.

As far as I know, you should be able to use old syphons without any worries. Allthough rubber seals might have gone hard and damaged. In that case the gas slowly comes out and leaves the water flat. Thankfully it’s still possible to buy spare parts for some models. Our syphon is English Sparklets Hostmaster Mk3, which is from around 70’s. Sparklets have been manufactured since 1890’s, and they are apparently collectibles, you can find out more here. Atleast here in Finland Hostmaster Mk3 is the most common model you see. According to one article I found, some people put the favoured syrup directly inside the syphon, but I’d rather go for safer option and pour the water ontop syrup in the glass. Just have to find the correct technique, because the water comes out with quite a pressure, even though that should be also adjustable with the screw on the cork.Based on test use, it seems we have to buy new seal, before we can properly start using the syphon.

Have you ever tried soda syphon?

sifoni1

sifoni2

Patruuna asetetaan telineeseensä (ei kuvassa) ja sitten koko hökötys
ruuvataan metallikorkin alla olevaan venttiiliin. 
Metallisesta
kahvasta painamalla vesi tulee ulos pullosta drinkkilasiisi. /

Cartridge is placed on a holder (no in the photo), which is then screwed
on the 
valve under metal cap. Pressing the silver handle sprays the water
out of the syphon, into your drink glass. 

11 Comments

 1. Melanie says:

  I’ve never tried one of these, but we did have a Soda Stream when I was little. I remember having to go to a very specific shop to buy the gas bottles x

  1. Rhia says:

   Melanie – Soda Stream didn’t come to Finland until perhaps about 10 years ago, at max. It’s now really popular here and you can buy gas bottles for those in pretty much any super market. But not for the soda syphon, not anymore.

 2. Tinde says:

  Miten minulla on mielikuva Soda Streamista jo 80-luvun alusta? Erään ystäväni kotona oli limsakone ja se oli jotain erityistä. Jostain syystä siihen liittyy vahva assosiaatio Soda Streamiin.

  No, heillä nyt oli muutakin hienoa ja vaurasta, mm. uima-allas ja sisäänkäveltävä kylmiö. Erityisesti tuo kylmiö teki minuun vaikutuksen aina heillä vieraillessani, ei niinkään uima-allas :)

  1. Rhia says:

   Tinde – Mä voin aivan hyvin muistaa väärinkin, mutta mun käsityksen mukaan Soda streamit on ollu täällä kaupoissa vasta kymmenkunta vuotta. Oisko se perhe voinut tuoda sen ulkomailta? Mun bestiksen kotona josta löytyi tuollainen samanlainen sifoni, oli myös muistaakseni sisäänkäveltävä kylmiö. Se oli jotain niin hienoa!

 3. Tinde says:

  Ulkomailta tuontia minäkin ajattelin perheen taustaa ajatellen.

  Toisaalta, jos vähän googlettaa limsakonetta ja 80-lukua, ei tainnut olla ollenkaan harvinainen laite. Varsinkaan talouksissa, jotka oli varustettu keskimääräistä komeammilla kylmäkalusteilla.

  1. Rhia says:

   Tinde – minäkin googlailin ja vaikuttaisi sille että Soda Streameja todellakin on ollut Suomessakin jo 80-luvulla. Menaisten artikkelin mukaan ne kuitenkin hävisivät myynnistä pian kunnes palasivat takaisin vajaa kymmenen vuotta sitten. Eli olimme kumpikin puoliksi oikeassa :D meillä päin ei limsakoneita ollut, noita sifoneita vain.

 4. mia says:

  Kyllä on tuttu vehje.
  Toi väri on tosi upea.

  1. Rhia says:

   mia – Eikös teillä ollut myös vihreä samanlainen?

 5. mia says:

  Saattoipa olla,kovassa käytössä olivat.
  Siinä oli jokin kummallinen viehätyksensä.

 6. mia says:

  Ja todennäköisesti edelleen jossain tallessa,äiti ei heitä mitään menemään.

  1. Rhia says:

   mia – Olihan se nyt hienoa tehdä kuplajuomaa itse :D siinä kai se viehätys.

Comments are closed.