Naamiaisasusteet / Masquerade accessories

L’Amusetten Tuhannen ja yhden yön tarinoita-maskeraadi on jo tulevana lauantaina. Viimeksi en asustanut pukuani mitenkään erityisen naamiaisteemaiseksi muutoin kuin naamiolla. Tällä kertaa ajattelin että olisi hauska lisätä asuun jotain teemaan sopivaa. Yksi ilta historianelävöittäjien inspiraatiokokoontumisessa ja pinterestin ääressä tuotti tulokseksi turbaanit ja Persian.

Toisin kuin nykyään, naamiaisasut olivat 1700-luvulla usein vain symbolisia tai asustein rakennettuja. Joskus ne erotti tavallisesta pukeutumisesta vain naamio tai vaikka tavallisuudesta poikkeava asuste kuten esimerkiksi erikoinen hattu. Niinpä minäkin voin rakentaa chemisepuvustani naamiaispuvun varsin pienillä yksityiskohdilla. Valitsin hahmokseni Persialaisen sibyllan. Antiikin kreikkalaiset pitivät sibylloita eräänlaisina oraakkeleina. Persialaisen sibyllan tunnusmerkkeinä olivat jalkojen alla kiemurteleva käärme ja kädessä roikkuva lyhty.

Asusteiksi tarvitsin siis naamion, itämaisen turbaanin, lyhdyn ja käärmeen. Turbaanikankaaksi teurastin yhden Uffin alepäiviltä löytyneen silkkisen kotelomekon. Irrotin etu- ja takakappaleet toisistaan, ratkoin muotolaskokset auki ja pätkäisin kappaleet kädentien alareunasta. Ompelin palat yhteen “huiviksi” ja tadaa, 1,5 metriä turbaanikangasta on valmiina. Lisäksi ompelin käsin kapeat päärmeet kappaleen ympäri ettei se purkautuisi käytössä. Juhlapäivänä aion vain kietoa kankaan pään ympäri ja kiinnittää sen hakaneuloilla. Koristeiksi kiinnitän pari höyhentä ja kimaltavan rintasoljen.

Naamion tein Sinellin kartonkisesta naamiopohjasta ja mustasta sametista. 1700-luvun naamiot olivat usein mustaa samettia, mikäli aikalaisiin maalauksiin on luottaminen. Ja nyt kun minulla on musta perusnaamio, en joudu tekemään joka vuosi uutta asuun sopivaa naamiota. Käärme valmistui varastosta löytyneestä kulta-brokadista, helmistä ja metallikolikoista. Harsin sen kiinni puvun helmaan jotta sen voi myöhemmin helposti irrottaa. Lyhty olikin sitten kovempi pala purtavaksi. En halunnut ostaa oikeaa lyhtyä koska sellaista on painava kanniskella koko illan mukana ja halusin lyhdyn olevan selkeä mukana kulkeva osa asua. Sopiva idea feikkilyhdyn valmistamiseen tuli viimein työharjoittelijaltani: talouspaperirulla. Niinpä tämä minikokoinen lyhty valmistui paperirullan hylsystä, kultapaperista, askartelumaalista ja muovikalvosta. Sisällä loimottaa led-tuikku.

inenglish

I have already signed in for this Springs L’Amusette’s masquerade of Thousand and one nights. Last time I didn’t have much time to accessorise my outfit for the actual masquerade theme with anything except mask. This time I thought it might be fun to add something suitable for the theme. One evening at the living history inspiration meeting and with pinterest brought to me to the result of turbans and Persia.

Unlike these days, in 1700’s the fancy costumes were more often just symbolic or created with accessories rather than literal. Sometimes you could just separate them from ordinary garments just by mask or unusual accessories like special kind of hat. So I can build up my chemise gown into proper masquerade costume with just accessories. I chose to my character a Persian Sibyl. Antique Creeks considered sibyls to be some sort of oracles. The symbols for her were serpent beneath her feet and lantern on her hand.

Needed accessories are mask, oriental turban, lantern and snake. I slaughtered one charity shop bargain silk dress for turban fabric. I separated back and front pieces, opened the darts, cut pieces just below the armholes and sewed them together for long “scarf”. And tadah, we got one turban ready. I’m just going to wrap it on my head, secure with couple safety pins and decorate with couple feathers and shiny brooch.

I made the mask gluing black velvet to basic card mask, from my local craft shop. According to paintings from 1700’s, masks used in masquerades at that time were most often black velvet. And when I have this mask, I don’t have to make a new matching mask every year. Snake was put together with gold brocade, beads and metal coins. I baste stitched it on the hem for easy removal later on. The lantern was a bit more hard bit to chew. I didn’t want to buy real lantern because it would be heavy to carry arround all evening and I still wanted the lantern to be part of the outfit, not just decoration on the table. Perfect idea came finally from my work practice person: toilet paper roll. So I made miniature size faux lantern from toilet roll, craft paint, gold paper and plastic film. Mimicking the candle is LED-tea light.

ballaccessories1

ballaccessories2

ballaccessories3

ballaccessories4