HSM16-1: Viivyttely / Procrastination

Tämä puku päätyi Historical Sew Monthlyn viivyttelyhaasteeseen, koska olin suunnitellut sen tekemistä jo parisen vuotta. Olen aikonut osallistua huhtikuussa taas L’Amusetten kevättanssiaisiin ja halusin sinne tietysti jotakin uutta päälle pantavaa. Aika kuluu nopsaan ja tämän alle pitää sitten vielä tehdä uusi aluspaita, koska aiemmin tekemässäni on liian pieni pääntie ja se näkyy tämän alta. Lisäksi tarvitsen ainakin yhden alushameen, mahdollisesti kaksi, pepputyynyn (eli rumpin tai bumrollin, jonka jo tekaisinkin) ja mahdollisesti vielä jonkinlaisen kureliivinkin. Vaikka tämä itse puku valmistuikin kohtalaisen nopeasti niin ainakin tuo korsetti vaatii vielä aikaa jonkin verran valmistuakseen. Kuvissa puvun alla maltillinen rump jonka pistin kasaan yhdessä illassa vanhasta käsinkudotusta pellavalakanasta ja puuvillavanusta.

Haaste: Viivyttely
Kangas: polyesteri 70% puuvilla 30%, kaksi voileeverhoa yhteensä noin 5 m, pala harmaata silkkikangasta
Kaava: Norah Waugh’in kirjasta The Cut of Women’s clothes 1600-1930
Vuosi: n. 1770-1780
Tarvikkeet: pellavaista nypläyslankaa ompeluun, vintage-silkkilankaa vyön ompeluun, nelisäikeistä kalalankaa kiristysnyöreihin
Kuinka historiallisesti tarkka se on? Kankaan osalta ei ollenkaan, sen olisi pitänyt olla kokonaan puuvillaa tai ehkä silkkiä. Olkainten pääntiesaumaa lukuunottamatta kaikki saumat ommeltu käsin pellavalangalla. Vyö ommeltu silkkilangalla. Saumat katesaumoja, hihasauma olalla ommeltu olkainkappaleiden väliin. Vyö on hienolaatuista dupionsilkkiä jota ei käsittääkseni vielä 1700-luvulla tunnettu, kangas on kuitenkin sileämpää kuin perusdupion, joten menettelee. Arvioisin että puku on noin 2/3 autenttinen.
Käytetty aika: Noin kolme viikkoa iltaisin tv:n ääressä
Käytetty ensi kerran: Käytetään luultavasti ensikerran L’Amuseten kevättanssiaisissa huhtikuussa.
Kustannukset: verhot 10 €, vyökangas saatu ilmaiseksi asiakkaalta, langat varastosta

inenglish

This dress ended up on the HSM16: Procrastination challenge because I have been planning on making it for couple years. I’m going to attend on L’Amusette Spring ball again this year, so obviously I wanted something new to wear. Time flies by and I still have to make a new shift under this, because the one I made last summer has too small neckline. I also need atleast one new petticoat, possibly two, butt enhancer (aka rump or bumroll, which I already made) and possibly even some sort of stays. Even though this dress was quite easy and fast to make, atleast the stays will take some time to make. In the photos there’s quite modest rump under the dress. I put it together in one evening with old handwoven linen sheet and cotton wadding.

The Challenge: Procrastination
Fabric: polyester 70% cotton 30%, two voilee curtains total about 5 m, small piece of gray silk fabric
Pattern: from Norah Waugh’s book the Cut of Women’s clothes 1600-1930
Year: about 1770-1780
Notions: linen bobbin yarn for sewing, vintage silk thread for sash, 4-ply heavy duty cotton yarn for drawstrings
How historically accurate is it? Fabric is totally not accurate, it should have been 100% cotton or perhaps silk. All seams sewn by hand with linen thread, except two short ones on neckline. Sash sewn with silk thread. Seams are flat-felled seams, sleeve on the shoulder is sewn between two layers of shoulder piece. Sash is fine dupion silk, which, as far as I understand, didn’t exist in 1700’s. However the quality is finer than the usual dupion quality, so it will do. I would say it’s about 2/3 periodically authentic.
Hours to Complete: About three weeks of evenings by the tv
First worn: Probably will be worn first time at L’Amusette Spring Ball in April.
Total Cost: curtains 10 €, belt fabric free gift from customer, yarns from the stash

 

chemisegown1

chemisegown2

chemisegown3

rump

11 Comments

 1. Sara says:

  Upealta näyttää! Julkaisethan kuvia tulevista tanssiaisistakin sitten? :)

  1. Rhia says:

   Sara – Kiitos, itsekin olen tosi tyytyväinen lopputulokseen. Katsotaan jos muistan ottaa kuvia. Ja kysellä julkaisulupia ihmisiltä, se tahtoo mulla aina unohtua niin en sitten kehtaa julkaista mitään ihmisten kuvia vaikka muita kuvia olisikin. Omasta asusta toki otan kuvat kuten ennenkin.

 2. Kaunis! Ja ihan asukuvaa minäkin odotan. Tuo pepputyyny on tosiaan… tyyny:) Lämmittääkin alaselkää mukavasti ja pehmustaa ehkä kovilla tuoleilla istuessa myös:)

 3. Vielä noista kustannuksista, oli kyllä tosi pienet nuo kulut! Mutta oli siinä työtäkin, käsin ommellessa vieläpä. Se tosin voi olla hauskaakin – joskus… Mutta jos on kiire ja pakko niin ei silloin välttämättä.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Yllättäen istuessa tuo tyyny ei mene pepun alle. Minäkin kuvittelin että se hankaloittaisi istumista esim autossa mutta ehdin jo koekäyttää sitä enkä edes tuntenut sen olemassaoloa autoon istuessani ja muutenkin istuessa se jäi aika ylös. Nukella kun ei juuri ole peppua niin tyynykään ei näytä miltään. Mulla jo tekee eron asuun, mutta saatan laittaa sinne vielä lisää täytettä myöhemmin.
   Jos oisin hankkinut kaikki matskut uutena niin olisihan tälle hintaa tullut enemmänkin. Ja varmasti jos olisi alkanut kankaan kanssa nirsoilemaan niin olisi saanut uppoamaan jopa satasia, mutta ihan hyvä näin ja välillä hyvä käyttää jotain jo varastossa oleviakin kankaita. Jos olisin tehnyt tän koneella niin kolmen viikon sijaan se olis valmistunut 1-2 päivässä. Vaikeatekoinen tämä ei ollut, mutta käsinompelu on hidasta, en ole siinä kovin nopea. Asukuvia joutuu nyt odottelemaan sinne huhtikuulle asti.

 4. Vivien says:

  It looks quite pretty and I am impressed you did all the sewing by hand! I don’t have much patience for hand-sewing; I cheat on the long seams.

  1. Rhia says:

   Vivien – Thank you so much. This was quite simple to construct so I decided to do by hand. I usually do all machine sewing at my studio (away from home) where I got all equipment for it. But this was relaxing to do at home while watching telly in the evenings. More complicated stuff I probably do with machine.

 5. Muuten, aika viivyttelyä oli minunkin voittokaavaompeluni:) Nyt on sekin tehty ja se on täällä nähtävissä jos huvittaa katsoa: http://vaatekomerolla.blogspot.fi/2016/01/60-luvun-kaavalla-ylaosa.html

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Oikein tyylikäs tuli!

 6. Essi says:

  Tää sun blogi on siitä inhottava kun tulee enemmän ja enemmän halu tehdä itsekin tälläisiä asuja! :D Toki nyt työn alla olisi ne kaksi asua mistä hieman puhuin viime postauksessani. Osaisitko suositella mitään nettisivuja/kirjaa missä olisi enemmän ohjeita historiallisten pukujen tekoon?

  1. Rhia says:

   Essi – Noh, mistäs mää alottasin :D Tuosta mun linkkilistasta löytyy hyviä historiallisia asuja harrastavia blogeja, osassa on ohjeitakin, osassa pelkästään kuvia valmiista puvuista. Janet Arnoldin pukuhistoria-kirjat on aika arvostettuja ja niissä on pienoiskaavoja malleista. Samoin tuon postauksessa mainitsemani Norah Waughin kirjat on kuuleman mukaan hyviä. Sitten kun tietää tarkemmin minkä aikakauden pukua on tekemässä niin löytyy yksityiskohtaisempia kirjoja jotka keskittyy vain tiettyyn aikakauteen ja yksityiskohtiin. Niitä on PALJON! Facebookissa on myös historiallisiin pukuihin keskittyviä ryhmiä joista saa tarvittaessa apua. Ryhmissä on enemmän ja vähemmän autenttisuuteen pyrkivää porukkaa, osa on tosi hardcore niin että ompelevat aivan kaiken käsin ja kankaan valintaan käytetään tuhottomasti aikaa ja rahaa, ja sitten on niitä enempi mun tyyppisiä joille tärkeämpää on että puvun ulkonäkö on oikea kuin että onko kangas nyt oikeasti täsmälleen oikealla sidoksella kudottua 100% silkkiä.
   Yksi hyvä sivusto on http://americanduchess.blogspot.fi/ ja toinen http://www.marquise.de/en/index.html

Comments are closed.