Joulu lyhyesti / Christmas recap

Joulu meni, tapansa mukaan hirmu nopeasti. Aattona ajelimme maalle. Päivä kului perinteisellä rutiinilla: ensin päiväkahvi, sitten saunan lämmitys ja ruuan viimeistelyä. Äiti oli pitkästä aikaa hakenut metsästä kuusen pirttiin. Useana vuonna kuusta ei ole ollut ollenkaan. Tänäkin vuonna oli esillä perinteinen olkipukkikokoelma, tonttu-kylä ja tuikkulyhtytalojen rykelmä. Saunaan mentiin siinä viiden-kuuden aikaan ja sen jälkeen oli vuorossa jouluateria. Ruuan jälkeen jaettiin lahjat.  Aattona oli sentään pikkuisen pakkasta illalla ja komea kuutamo, mutta joulupäivän aamuna satoi vettä. Ei hirveän jouluista mulle.

Joulupäivänä söimme aamupalan ja ajelimme takaisin kaupunkiin laittamaan omaa jouluateriaamme. Ruuan valmistumista odotellessa katsottiin tv:stä kuningattaren puhe ja jaettiin loput lahjat. Taku-kissa tosin oli saanut ylisuuren lahjansa (parimetrinen second-hand raapimispuu) jo pari päivää ennen aattoa. Isäntä sai toivomansa blutooth-kuulokkeet puhelimeen, Dr Who-trivialpursuitin ja suklaata. Minä sain lahjakortin balettikauppaan (Äiti ihmetteli että onko sellaisiakin kauppoja, minä vastasin että joo, siellä myydään baletteja. Äiti kysyi että jaa, aiotko ostaa Pähkinänsärkijän vai Joutsenlammen? Meidän perheen huumoria…), Singstar-pelin, värityskirjoja ja superpainavan design-kirjan. Yhteiseksi lahjaksi saimme äidiltä petivaatteita, jotka tulevat kyllä aina tarpeeseen. Lahjojen avaamisen jälkeen ruoka olikin valmista. Loppu ilta sitten vaan syötiin liikaa ja katsottiin töllötintä. Englannissa joulupäivänä tulee perinteisesti monien tv-sarjojen jouluerikoisia. Meidän pakollisiin katsottaviin kuuluivat tietysti Dr Who:n ja Downton Abbeyn jouluerikoiset. Kuulostaa aika tylsältä näin auki kirjoitettuna, mutta meille se oli juuri riittävä määrä äksöniä.

inenglish

Christmas went, really fast as it tends to do. On Christmas Eve we drove to the Country side. Day went past with familiar routine: first we had coffee with mum, then warmed the sauna and finished preparing the food. After several year’s break, mum had a proper Christmas tree again. Real tree is a bit of a bother (needles and all) so we haven’t had it every year. But there has always been the straw goat collection, elf village and group of tea light houses in the hallway. Then we went to sauna around five or six and had the meal afterwards. After a meal it was time to hand out gifts. Weather was atleast little nippy and there was quite pretty almost-full-moon on Christmas Eve. However on Christmas morning it was raining. Not very christmassy for me.

On Christmas morning we ate breakfast and drove back to town to make our own Christmas meal. While it was cooking, we watched Queen’s speech and handed out rest of the gifts. Even though Taku the cat already got her oversized gift couple days before Christmas Eve (couple meters tall second-hand scratching post). Hubby got the blutooth headset he wished for his phone, Dr Who Trivial Pursuit and chocolate. I got gift voucher for ballet shop (Mum was wondering if that kind of shop really exists, I said yes, they sell ballets. Mum asked am I going to buy Nutcracker or Swan lake? Our family humour…), Singstar game, colouring books and super heavy design book. And we both got from mum a set of bed linen, they are always needed. After opening lasts gifts food was ready. Rest of the evening we just ate too much and watched tv. In England it’s quite traditional that many tv series have specially made Christmas Specials. Our mandatory Christmas Specials were of course Dr Who and Downton Abbey. Sounds quite boring time when written down like this, but for us it was just perfect amount of action.

joulu1

joulu2

joulu3

joulu4

joulu5

joulu6

joulu7

4 Comments

 1. Dr. Who Christmas specials are never boring.

  1. Rhia says:

   thorne garnet – True that :D

 2. Miss Meadows says:

  Hello! Thank you for your comment on my blog! And yes, it feels a bit sad to end that one. But it started to become a stressful to get the time to write more posts, so I guess it was time… Glad you’ll follow me to my new blog though. Thank you! There I will just post things randomly. When I have the time, and I have some new pics to show.

  They just showed the Downton Abbey Christmas special here in Sweden too. So sad that was the end of that series. Loved it! I also really love the background pic here on your blog! Want it as wallpaper in my bedroom! :D xox

  1. Rhia says:

   Miss Meadows – Stressful things must go and new more fun things come and replace them. That’s how life is. It was sad to hear about ending of Downton Abbey too, but atleast we can watch it again and again and again. BTW that background picture is actually a real wallpaper, Greta by Villa Nova, so you might just be able to get it for your bedroom :D check here http://www.selectwallpaper.co.uk/store/villa-nova/florence/villa-nova-greta-w211/07-/prod_44574.html And thanks for dropping by!

Comments are closed.