Historical Sew Monthly

Olen ollut aiemmin mukana monissa kuukausittaisissa asuhaasteissa, mutta ensi vuonna aion nostaa panoksia. Aion nimittäin osallistua kuukausittaiseen historialliseen ompeluhaasteeseen. Kaikkien asujen ei sentään tarvitse olla barokkia tai keskiaikaa, vaan aikakauden yläraja on Toinen Maailmansota. Eli myös 1910, -20 ja 30-luvut käyvät, ja tämähän sopii mulle täydellisesti. Joka kuukauteenkaan ei tarvitse osallistua, vaikka on toki kivempaa mitä useampaan osallistuu. Projektin on tarkoitus lisätä historiallisia asuja ompelevien yhteistyötä ja kanssakäymistä, kannustaa tutkimaan pukuhistoriaa ja parantaa ommeltujen historiallisten pukujen autenttisuutta ja tietysti myös jakaa muille upeita asuja. Täydelliset säännöt löytyvät The Dreamstress-blogista.

Historical Sew Monthly 2016 – teemat

Tammikuu –  Viivyttely – viimeistele vaate keskeneräisten kasasta tai jonka aloittamista olet lykännyt
Helmikuu Laskokset – tee vaate jossa on jonkinlaisia laskoksia koristeena
MaaliskuuSuojaus – tee jotakin joka suojaa sinua (säältä tai vammalta) tai vaatteitasi (likaantumiselta tms.)
Huhtikuu – Sukupuolen vaihto – tee jotakin vastakkaiselle sukupuolelle, tai tee jotakin jonka inspiraationa on vastakkaisen sukupuolen historiallinen muoti
ToukokuuAukot – joskus puuttuvat kohdat tekevät vaatteesta erityisen, tee vaate jossa on aukkoja, olipa se sitten pitsissä, viilloksissa, sirkkarenkaissa tms.
Kesäkuu – Matkustus – tee vaate matkustukseen, tai jonka inspiraationa on matkustus
Heinäkuu – Mustavalkoinen – tee mustavalkoinen vaate, tai vaate missä tahansa harmaan sävyssä
Elokuu – Kuviot – tee jotakin kuviollista, mitä rohkeampi, sen parempi
SyyskuuHistoriallisuus – tee historiallinen vaate jonka inspiraationa on toisen historiallisen aikakauden muoti
Lokakuu – Sankarit – tee vaate jonka inspiraationa on sinun historiallinen sankarisi, tai sinun sankarisi historiallisessa pukeutumisessa
MarraskuuPunainen – tee jotakin missä tahansa punaisen sävyssä
Joulukuu – Juhlatilaisuus tee jotakin erityistä tilaisuutta tai juhlaa varten tai jotakin, joka olisi puettu johonkin historialliseen erityistilaisuuteen

Tammikuulle olisi aika paljon hommaa kuten aikoja sitten aloitettu kureliivi (materiaalihankinnat edelleen kesken) ja 30-luvun hame, joka odottaa leikattuna vuorikangasta. Maaliskuussa voisin ehkä tehdä viitan. Huhtikuulle sopisivat isännän 1700-luvun asun osat joita ei vielä ole edes aloitettu (liivi, housut ja takki), saman asun takki kävisi myös marraskuulle. Olin vähän mielitellyt tekeväni Chemise a la Reinen valmiiksi L’Amusetten kevättanssiaisiin. Sekin pitäisi siis aloitella pian, tosin se ei oikein sovi muihin teemoihin kuin tammikuulle. En oikein tiedä ehdinkö saada sitä tammikuussa valmiiksi kun on paljon muutakin tekemistä esim töiden puitteissa. Muutoin hommat ovat aika pitkälti vielä auki, mutta ehkä ne tässä vielä ehtivät täsmentyä jahka pääsen mukaan hommaan.

inenglish

I have participated many monthly outfit challenges before, but next year I’m going to raise the bets. I’m going to participate The Historical Sew Monthly 2016. All garments don’t have to be Baroque or Medieval, the time limit is pre-WWII. So I can also make 1910’s, 20’s and 30’s garments. Which suits me perfectly. I don’t even have to take part every single month, but of course it’s more fun the more months it is possible. Project is supposed to encourage the collaboration and communication between costume makers, encourage people to study historical costumes and improve the authenticity of historical garments. And of course share fabulous garments to others. You can find full set of rules in The Dreamstress blog.

The Historical Sew Monthly 2016 – themes

January –  Procrastination finish a garment you have been putting off finishing (a UFO or PHD) or make something you have been avoiding starting.
FebruaryTucks & Pleating – make a garment that features tucks and pleating for the shape or decoration
MarchProtection – make something to protect yourself (from weather or injury) or your clothes (from soiling etc.)
April – Gender-Bender – make an item for the opposite gender, or make an item with elements inspired by the fashions of the opposite gender
MayHoles – sometimes the spaces between stuff are what makes a garment special.  Make a garment that is about holes, whether it is lace, slashing, eyelets, etc.
JuneTravel – make a garment for travelling, or inspired by travel.
JulyMonochrome – make a garment in black, white, or any shade of grey in between.
AugustPattern – make something in pattern, the bolder and wilder the better.
SeptemberHistoricism – Make a historical garment that was itself inspired by the fashions of another historical period.
OctoberHeroes – Make a garment inspired by your historical hero, or your historical costuming hero.
NovemberRed – Make something in any shade of red.
DecemberSpecial Occasion   make something for a special event or a specific occasion, or that would have been worn to special event of specific occasion historically.

There would be quite a lot of things to finish for January, for example the stays I started long time ago (still trying to find material) and 30’s skirt which is cut, waiting for lining. In March I might be able to make a cape. Hubby’s 1700’s Redcoat outfit would be perfect for April (waistcoat, pants and coat), coat from same outfit would also work for November. I was also thinking about making the Chemise a la Reine ready for L’Amusette Spring ball, so that would need to be started soon too. However it doesn’t really suit for other themes except January and I’m quite busy then, so I’m not sure if I’m able to finish it in time for that. Have to see. Otherwise I’m still quite undecided, but I’m sure I will figure them out when I get into it properly.

HSM_2016_375_thedreamstress.com_

2 Comments

  1. Siinäpä haastetta tosiaankin! Työlästä mutta varmasti upeita luomuksia sitten valmiina. Tuollaiset haasteet on kyllä kivoja; antaa vähän potkua:) Tykkäsin siitä Mis Papelicos ja Sewingadicta -blogeissa olleista haasteista alkuvuonna. Kun minä löysin ne, niin kohta se haastehommeli sitten loppuikin. Kunpa joku laittaisi samanlaisen touhun alkuun, ja mieluummin vielä ihan selkosuomeksi:)

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Potkua nimenomaan tarvitsen vähän. Haluan hirmuisesti osallistua näihin historianelävöitysjuttuihin, mutta kahdella puvulla ei vielä hirveästi ole mahdollisuuksia. Ajattelin että tämä vähän pistäisi vipinää kinttuun ja ompelukoneeseen. Tosin ajattelin kyllä myös ommella vähän enemmän käsin, silloin kun aika sen sallii.
      Haasteilla on ikävä taipumus loppua. Aiemmin olin mukana samantyyppisissä Everybody Everywear-blogin pukeutumishaasteissa, mutta se lopahti yhtäkkiä ilman sen suurempia selityksiä muutama vuosi sitten eikä sitä blogiakaan taida enää olla olemassa. Siksi olikin kiva kun Mis Papelicos alkoi järjestää niitä, mutta en tiedä mitä siinä sitten tapahtui… Innostus loppui ehkä?

Comments are closed.