7/12 Hacklabilla / At Hacklab

Seitsemännessä luukussa onkin jotain aivan muuta. Oletteko koskaan kuulleet Hacklabeista tai Hackerspacesta? No nyt ainakin kuulette. Hackerspace on maailmanlaajuinen ideologia ja konsepti yhteisöstä ja tilasta jossa tekniikasta, tieteestä ja tietokonehommista kiinnostuneet ihmiset voivat viettää aikaa, tutustua toisiinsa ja puuhastella kaikkea edellä mainittuihin liittyvää. Tällainen yhteisöllinen tila mahdollistaa esimerkiksi erilaiset laitteistot joihin yksittäisellä ihmisellä ei ole muutoin käyttömahdollisuuksia tai resursseja.

Tällaisia hacklabeja on jo ympäri maailmaa mm. Wienistä, Tokiossa, New Yorkista, San Franciscosta ja Dublinista. Legendaarisin niistä ehkäpä c-base Berliinissä, täyttihän se tänä vuonna jo 20 vuotta. Suomesta löytyy jo useampia hacklabeja, näistä lähin luonnollisesti Tampereella. Olin toki joskus kuullut joltain riittävän nörtiltä tyypiltä (ehkä mahdollisesti veljeltäni) että tämmöisiä kuuleja paikkoja on olemassa, mutta en ollut koskaan päässyt käymään sellaisessa. Kesällä sain ensikosketuksen Tampereen Hacklabiin kun kävimme kuoron kanssa tutustumassa tiloihin. Nyt lab on muuttanut uusiin isompiin tiloihin ja pääsin perehtymään paikkaan paremmin pikkujoulujen yhteydessä. Ja voi pojat/tytöt kuulkaa!

Hacklabista löytyy mm. seuraavia: metalli-/tulityötila, puutyötila cnc-jyrsimineen, plasmaleikkuri, hiekkapuhallin, vetokaappi, laserleikkuri, 3D-tulostin, erilaisia elektroniikkatyökaluja ja oleskelutila. Aktiivijäseniltä löytyy toki myös erilaisia leluja kuten robotteja, mihihelikoptereita ja erittäin eeppinen laseransa joilla pääsee leikkimään ja testaamaan notkeutensa. Että onko se Catherine Zeta-Jonesin tasoa, samalla hyräillen Vaarallisen tehtävän tunnaria.

Labilla on avoimet ovet joka tiistai, jolloin paikalle voi vaan ilmaantua pällistelemään. Se ei kumminkaan tarkoita että siellä olisi välttämättä jotain erityistä ohjelmaa. Liittymällä kuukausijäseneksi saa tilasta parhaat hyödyt irti. Voi käydä vaikka tekemässä plasmaleikkurilla steampunk-asuun kassillisen kuparisia hammasrattaita tai askartelemassa laserleikkurilla koko suvulle joululahjaksi nimikyltit tai kaulakorut vanerista. Jäseniltä löytyy monenmoista osaamista, joten apua omien projektien toteuttamiseen löytyy varmasti. Jos mulla olisi yhtään enemmän aikaa uusien harrastuksien aloittamiseen niin liittyisin oikopäätä jäseneksi. Laserleikkurilla saisi esimerkiksi älyttömän hienoja puunappeja aikaiseksi. Haluaisin myös oppia hitsaamaan, taito jota pyysin isääni opettamaan, mutta hän ei sitten koskaan sitä ehtinyt tehdä. Hacklabilla sekin olisi mahdollista.  Mutta menkää te tutkimaan paikkoja ja liittykää jäseneksi. Lisätietoja tästä värkkärien, tekniikkanörttien ja fiksarien unelmapaikasta löytyy täältä.

inenglish

Behind the seventh calendar door is something completely different! Have you ever heard of Hacklab or Hackerspace? Well then, if you haven’t here’s your chance, I will tell you. Hackerspace is worldwide concept and ideology about a workspace where people intersted in science, technology and computer stuff could meet, hang out and do stuff, related to all mentioned fields. This kind of social space would make it possible to acquire equipment which is not usually available that easily for individuals.

There are hacklabs already around the world, for example Wiena, Tokyo, New York, San Francisco and Dublin. The most legendary must be c-base in Berlin, it turned 20 years this Summer. There are many hacklabs already around Finland too, also one in our home town. Long time ago I heard about these places from some one geeky enough (might have even been my brother), but I’ve never been to any. During the summer I did visit the Tampere Hacklab briefly, but now I had better opportunity to get a proper tour when the choir had a Christmas party with the hacklab people. And boy, oh boy!

They have: metal work space, wood work space with cnc-machinery, plasma cutter, sand blower, laser cutter, 3D-printer, all sorts of other tools and lounge. Active members have all sorts of toys too like robots, mini helicopters and very epic laser trap you can try your flexibility, while humming the Impossible Mission theme. Is it on the same level than Catherine Zeta-Jones‘?

Tampere Hacklab has open doors every tuesday, so you can just walk in and have a tour. However this doesn’t guarantee there is some special activities going on. By joining in as a member you get full benefits from the place. Find out about your local area for their Hacklabs and what equipment and tools they got. I could go and make bagfull of fancy copper cogs for steampunk outfit with the plasma cutter or decorative buttons with the laser cutter. I would also love to learn welding, which is possible here. If I would have more free time I would get a membership, but unfortunately I just don’t have the time. You might find info about your local hackerspace here.

hacklab1

hacklab2

Laseransan selvitettyään sai palkinnoksi kuvassa vaaleana hohtavan tikkarin. /
Reward for finishing the laser trap was a lollipop, white spot in the photo. 

hacklab3

hacklab4

Salaiselta pukilta sain lahjaksi nämä upeat hacklabin
laserleikkurilla tehdyt kuusenkoristeet. /
Secret Santa gave me these fantastic Christmas decorations,
made with hacklab’s laser cutter.

4 Comments

 1. Tytär opiskeluissaan on joutunut kokeilemaan myös hitsausta ja se kuulemma oli vaikeampaa kuin mitä luulisi. Tuon “laseransaelokuvan” olemme parikin kertaa kirjastosa lainanneet. Se on aika mielenkiintoinen.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Joo ei se kuulemma ihan helppoa ole, etenkin jos pitäisi saada tasaista jälkeä. Tosin siinäkin kai on vähän eroja hitsauslaitteista riippuen.

 2. Hehkuvainen says:

  Laserleikkuri! O_o Nuo koristeet ovat todella kauniit. Heti kun keksin jotain järjellistä toteutettavaa, haluan kokeilla sekä laserleikkuria että 3D-tulostinta.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Vaikeinta on tosiaan keksiä järkevää toteutettavaa. Noista kuusenkoristeista oli jäänyt leikkuujätteenäkin kivoja paloja joista vois tehdä vaikka koruja.

Comments are closed.