Chemise dress a la Marie Antoinette

Olen päättänyt olla helppo. Nimittäin seuraavan historiallisen asun suhteen. 1780-luvun chemise-puku ei ole niitä suosikkejani historiallisista asuista, mutta se on sen verran yksinkertainen toteuttaa että päädyin siihen seuraavaa asua valitessani. Chemise gown muodostuu noin kolmimetrisestä suorakaiteen muotoisesta palasta joka taitetaan kaksinkerroin, muotoillaan kädenteiden kohdalta, päärmätään, rypytetään ja ommellaan muutama nyörikuja, olkaimet ja hihat. Puku on säädettävä sen mukaan miten kireälle tahtoo kiristää korsetin nyörit (tai laittaako ollenkaan korsettia alle). Pääntielle voisi laittaa vielä röyhelöt mutta itse pidän puvusta enemmän ilman röyhelöitä. Vyötärölle voi kietaista värikkään nauhan.

Chemise-puvun eli pilkkanimeltään Chemise a la Reinen esitteli ensi kertaa Marie Antoinette. Se oli Ranskan ylimystön raskaisiin hovipukuihin verrattuna kevyt ja miellyttävä käyttää ja mikäli ymmärsin oikein Marie Antoinette käytti sitä mielellään ilman kureliiviä. Aikanaan puku herätti laajasti pahennusta, mutta naiset luonnollisesti ottivat tämän vapaamuotoisemman ja edullisemman puvun omakseen välittömästi myös Ranskan ulkopuolella. Ranskassa puku herätti myös toisenlaista närää sillä se valmistettiin yleensä Englannista maahantuodusta musliinista ja ranskalainen silkkikangasteollisuus kamppaili oletettavasti sen johdosta tappioiden kourissa. Puvusta oli myös eri värejä ja tiukemmin istuvia muunnoksia ja sen pohjalta kehittyi myös 1800-luvun alun empire-linjainen muoti.

Itse pukua enemmän töitä teettäisi sitten alle laitettavat vermeet. Alle tulisi aluspaita, erillinen alushame ja kureliivi sekä jonkinlainen takamustyyny elikäs rump. Noista tuo kureliivi aiheuttaa eniten päänvaivaa, sillä en edelleenkään ole saanut jo pari vuotta sitten aloitettua kureliiviäni etenemään pätkääkään. Ehkä nyt olisi jo aika vähitellen paneutua asiaan. Pitäisi vain löytää joku paikka missä myydään puolipyöreää ruokoa. Ajattelin tuupata sitä luiksi. Jos joku tietää hyvän ruokokaupan (cane/reed) niin vinkkiä tulemaan.

inenglish

I have decidec to be easy. I mean easy on the next historical costume. 1780’s Chemise gown is not my absolute favourite on historical costuming, but it’s quite easy to make, so I decided on that for the next outfit. It’s actually pretty much three meters of fabric, folded in half, curved under arm, hemmed, gathered, added couple casings for ribbon and sleeves and that’s it. Dress is adjustable, depending on how tight corset you’re wearing (or if you’re wearing any corset at all). Neckline could have ruffles too, but I kinda like it better without. Colourfull ribbon can be added to the waist.

Chemise a la Reine was introduced to the public by Marie Antoinette. It was very light and comfortable to wear, compared to the heavy court gowns in France. If I understood correctly, Marie Antoinette liked to wear it without stays. It caused loads of commotion during it’s time, but women of course took this more informal dress to their own, also outside France. In France it caused also different kind of problems. French silk fabric industry made lots of losses assumably because these gowns were made from imported English muslin. There were also different colours and a bit more snugly fitted version of chemise a la reine and it was the base for early 1800’s empire-lined Regency dresses.

More work would go on the stuff under the dress, stays and underpinnings. It would require chemise underneath and separate petticoat, proper stays and some sort of rump. Stays is the most tricky for me to do, since I still haven’t done anything to my first stay I started couple years ago. Perhaps now would be the time. I should just find a place to buy some reed or cane. I was planning on putting that as boning. If anyone knows any good shops to buy cane or reed (and affordable to ship over to Finland), tips are most welcome.

Louise Augusta, by Jens Juel 1780
Pic. 

marieantoinette2

Marie Antoinette, by Louise Élisabeth Vigée Le Brun, 1783
Pic.

85956329bbf854bd4697f0ce98809d3f

Pic ?

2 Comments

  1. Laitoinpa muuten pikku maininnan blogistasi omaan blogiini http://vaatekomerolla.blogspot.fi/2015/09/crimplenemekko-ja-vastaus.html. Olisin mieluusti haastanut sinut blogitarina juttuun, mutta arvelin ettet ehkä ole kovin innostunut moisesta. Tämä sinun blogisi on kuitenkin ollut yksi innostaja omiin vaatejuttuihini:)

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Kiitos linkkauksesta. Vastaan haasteeseenkin mielelläni, tosin vastaukset kysymyksiin taitavat kyllä löytyä blogin About-osiostakin.

Comments are closed.