60-luvun kesä / 60’s summer

on

Sunnuntaina Tampereella tapahtuu sillä legendaariset Pyynikinajot heräävät henkiin vielä kerran. Ensimmäiset Pyynikinajot järjestettiin jo vuonna 1932 ja ne kiellettiin liian vaarallisina 1971. 60-luku oli Pyynikinajojen kulta-aikaa joten tämänkertainen muistoajo toteutetaan 60-luvun teemaan. Fintage ry osallistuu tapahtumaan piknikin muodossa, 60-luvun asuissa tietenkin. Kuten varmaankin tiedätte, kaapistani ei juurikaan sitä vuosikymmentä löydy joten oli ihan pakko vähän askarrella.

Fintage ry:n kaava-arkistoista löytyy helppo ja nopeatekoinen 60-luvun essumekko jonka ompelee ihan parissa tunnissa. Ihmeen kaupalla kaava oli vielä valmiiksi minun kokoani. Sattumoisin kangasvarastosta löytyi myös 60-luvun puuvillaverhot jotka riittivät hienosti mekon ompeluun. Kyllä, uhrasin ne tähän mekkoon, mutta lohdutukseksi voin kertoa että kangas oli verhoja varten halkaistu keskeltä, eivät siis kovin hyvin sopineet suuriin moderneihin ikkunoihin.

Useimmista kietaisumekoista poiketen, tässä mallissa kietaisukappaleet ovatkin takapuolella. Edessä on keskellä sauma johtuen juurikin kankaan halkaisemisesta. Somisteena on vielä paikkatasku. Pääntie, kädentie ja tasku on huoliteltu puuvillavinonauhalla. Vaikka en ihan hirveästi innostu 60-luvun tyylistä enkä näistä värikkäistä painokuvioisista kankaista niin tästä mekosta itseasiassa tuli aika kiva kesämekko. Väritkään eivät ole omaan tyyliini ne parhaimmat, mutta sopinevat kesään, erityisesti tällaiseen intiaanikesään oikein hyvin.  Kengät ovat itseasiassa perintökengät. En enää ihan tarkkaan muista kuuluivatko ne isotädille vai mummulle, mutta ovat kuitenkin 60-lukuiset ja olen käyttänyt niitä aiemmin paljonkin, tosin en ihan viimevuosina. En kuitenkaan raaski niistä luopua koska ovat niin laadukkaat ja kauniin väriset. Ja tadaa! Näin on piknik-asu valmis.

PS. Olette kaikki sunnuntaina tervetulleita mukaan tapahtumaan, tapaamaan Fintagelaisia ja tutustumaan yhdistyksen toimintaan. Kokoonnumme Näkötornin juurella klo 11.00.

inenglish

On Sunday Tampere hosts the legendary motorbike race, Pyynikki race once more. First Pyynikki race was held in 1932 and they were banned for being too dangerous in 1971. 60’s was the golden time of Pyynikki race, so this time the memorial race is done with 60’s theme. Fintage association joins in the event with picnic, in 60’s outfits ofcourse. As you probably know, I don’t really own much 60’s clothes, so I had to make some.

Fintage association actually has some patterns of their own and from that stash I was able to find this 60’s apron dress. It was easy enough to make in couple hours and just by coincident it was my size too. I happened to have four 60’s cotton curtains which were just enough material for the dress. Yes, I did sacrifice the curtains for this dress, but I can assure you that they were no good for modern windows. The fabric was actually cut in half lengthwise.

Unlike most wrap-up dresses, this particular model has the wrap-up part on the back. Front has a seam in the middle,  due to the fact that fabric was cut in half. And cute little patch pocket too. Neckline, armholes and pocket are trimmed with cotton bias tape. Even though 60’s style doesn’t excite me much, I kind of like this dress.Colours are not my best favourites but it’s quite fresh for warm Summer weather, especially the Indian Summer we got now. Shoes are actually passed down to me by my grandmother, but I can’t remember if they belonged to my great aunt or my granny. They are authentic 60’s shoes and I have used them quite a lot, not in recent years though. I can’t make myself to give them up, because they are really good quality and I like the colour. And tadah! Picnic outfit is ready.

PS. You are all welcome to join us on Sunday, to see the memorial race, meet Fintage members and find out what our association is about. We meet next to the Pyynikki Sightseeing tower at 11.00 o’clock.

aprondress1

Olkihattu ja kassi – kirppis
Kesämekko – ommeltu itse 60-luvun kaavalla
Kengät – 60-luvun vintage

Strawhat & bag – thrifted
Summer dress – made myself with 60’s pattern
Shoes – 60’s vintage

aprondress2

aprondress3

10 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Kaunis mekko, hauska tuo takaratkaisu :). Pyynikin ajot kuulostavat hauskalta kesätapahtumalta (varsinkin jos vanhaa henkeä kunnioitetaan – toivottavasti ei kuitenkaan sen vaarallisuuden osalta), ja olin jo ihan suunnitellut tulevani katsomaan. Vaan saapa nähdä kuinka energia riittää, kun puuhaa on niin paljon. Toivottavasti monet löytävät tapahtumaan ja teillä on ihana piknikki :)!

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Mikäli ymmärsin oikein niin siellä ei ajeta kilpaa vaan kukin pyöräsarja kiertää radan pari kertaa ympäri. Eli on tosiaankin vain näytösluonteinen ympäriajo. Sää ainakin näyttää nyt suosivan joten eiköhän siitä tule oikein mukava päivä. Nähdään jos nähdään!

 2. Siitähän tuli kiva! Kesäinen ja pirtsakka. Ja tuo on kiva, kun on tallella tuommoiset perintökengät.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Kiitos! Meillä on enemmänkin tallessa perintökenkiä. Ikävä kyllä vain sekä isotädin että mummun kengät ovat mulle hiukan liian suuria. Joitakin malleja voin käyttää jos laitan sisälle puolipohjalliset, mutta en kaikkia. Nämä ovat sen verran pienemmät että puolipohjallisen kanssa voin pitää.

 3. Minä lapsena ja nuorena ihailin äidin kenkiä. Hänellä oli valkoiset ja mustat korkokengät, joita minä en harmikseni voinut koskaan käyttää, kun jalkani on paljon pienempää kokoa. Ja nyt kun kirppiksellä kenkiä katselee, tai kaupassa, niin usein ovat liian suuria. Joskus kyllä sattuu jokusia liian pieniäkin. Onneksi joskus löytyy sentään niitä sopiviakin:)

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Mummuni kengänkoko oli 41 (tai 40,5), isotädillä taisi olla vielä suurempi. Eli omaan 39-40-kokoiseen jalkaani ovat auttamatta liian suuria. Kirppiksillä pääasiassa kaikki kengät on mulle liian pieniä :D Äitinikin vanhat kengät on mulle auttamatta liian pieniä.

 4. Satuin muuten tänä aamuna näkemään niitä Pyynikinajojen kuvia blogissa 60luvunnahkahousut. Olisi ollut hauska olla itsekin katsomassa. Ja kun nyt 60-luvusta puhutaan, niin laitoinpa eilen muutaman kuvan senaikaisesta Singeristä vaaranlaella-blogiini. Semmoisella opettelin aikanaan ompelemaan:)

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Ajot olivat ihan jännittävää erilaista ajanvietettä kuin mitä täällä Tampereella normaalisti on tarjolla. Itse en moottoripyöristä varsinaisesti niin innostu, mutta pakko tunnustaa että etenkin nuorempana moottoriurheilu kiinnosti kyllä. Isäni taisi olla salaa mielissään kun teini-ikäisenä halusin tilata Vauhdin Maailma-lehden jossa oli artikkeleita formulasta ja rallista. Formulaa kyllä seuraan vieläkin, muita moottorilajeja en juurikaan. Olihan noita vanhoja menopelejä jännittävä katsoa. Savunkäry ja meteli olivat kyllä livenäkin ihan juuri kuin 60luvunnahkahousut-blogissa nähtyjen videoiden perusteella voisi olettaa. Tunnelma oli aika autenttinen ainakin sen puolesta. Isäntä tietysti kuolasi vanhojen englantilaisten pyörämerkkien perään, ehkäpä meidänkin tallista löytyy joskus vanha Norton tai Royal Enfield. Hän kun on nuoruutensa viettänyt sellaisten parissa, isoveljensä kun harrasti moottoripyöriä.

   Ompelukoneista puheen ollen, minä opettelin taas ompelemaan äidin 70-luvun Eva Midinettillä. Itselläni se on käytössä edelleen. Minusta nuo vanhat koneet ovat paljon parempia ja kestävämpiä kuin modernit.

 5. Minä kävin nuorena kirjastossa lueskelemassa Tuulilasia ja V8-lehtiä. Haaveilin moottoripyöristä ja amerikanraudoista, joita kumpiakaan ei mulla koskaan ollut…

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Vielä ehtii ;) Minä en ainakaan koskaan aio luopua toivosta että joskus mulla olisi vielä vanha Bentley tai muu pitkänokkainen auto jossa on astinlaudat ja muhkeat kaarevat lokasuojat.

Comments are closed.